Erdogan abuzează de Israel ca o distragere a atenției de la lira turcească în cădere liberă

Căderea monedei turce

Marele om turc a numit Israelul un stat terorist, marți, 15 mai, în ziua în care lira sa prăbușit până la cel mai mic nivel în raport cu dolarul American. Lira a pierdut 15% din valoarea sa în ultimele trei luni. Picătură record a venit marți, cănd a fost motivată de angajamentul lui Erdogan de a lua un control mai mare al politicii monetare a guvernului său, dacă va câștiga alegerile din 24 iulie, un vot clar de neîncredere în piețele financiare.

Erdogan speră să atragă atenția asupra ratei inflației cu două cifre, criticându-l pe premierul israelian, Binyamin Netanyahu, acuzându-l de a avea „sânge palestinian pe mâinile sale“, după ce 62 de palestinieni au fost uciși în revolta de la granița dintre Gaza și Israel. 

Acest lucru poate funcționa pe termen scurt, dar nu pentru mult timp. Lira va continua să scadă, iar economia turcă se duce la cucuii, din motive care nu au nimic de-a face cu Israelul și palestinienii. Acesta este rezultatul direct al creșterii puterii economiei americane, care are efectul opus în economia înfloritoare a Israelului.

Relațiile turco-americane nu au fost niciodată așa de rău. Singura parte a administrației Trump care dorește să mențină un minim de cooperare cu Ankara este Pentagonul. Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, spune că acest lucru este esențial în contextul utilizării bazelor aeriene din Turcia de către Statele Unite pentru a ataca statul islamic în Siria și în Irak. Dar terenul comun dintre Washington și Ankara se micșorează din patru motive, deși ambele guverne sunt dornice să acopere acest declin.

1* Erdogan a acuzat SUA de a sprijini lovitura de stat militară prin care sa încercat demisia sa în iulie 2016. El nu obosește niciodată să ceară extrădarea clericului turc Gulen, pe care îl consideră responsabil pentru orchestrarea loviturii de stat a exilului său american.

2* Președintele turc se apropie de rusul Vladimir Putin și a devenit primul membru NATO care a cumpărat arme rusești. 

3* Armata turcă a invadat provincia Afrin din nordul Siriei pentru a elimina miliția kurdă YPG, un puternic aliat al SUA din acea parte a Siriei. Pentru moment, trupele turcești sunt prinse în capcană deoarece avansul este blocat de forțele americane și franceze.

4* Erdogan a dezvoltat legături strânse cu ayatollahii din Teheran. 

5* Prin urmare, Erdogan nu se va ajuta politic și nici nu va ușura problemele sale economice și militare, insultând insistent Israelul; le va exacerba tot mai mult...sursa debkafile

Comentarii