Escaladare majoră la granița de nord a Israelului, un F16 Israelian doborât de Sirieni

Momentul în care piloții israelieni din  F-16 din Israel sunt evacuați
Escalada en el norte: un piloto israelí gravemente herido en derribo de F-16 en el valle de Jezreel
video : https://www.dailymotion.com/video/x6ej9d4
Soldatul israelian se intoarce in siguranta dupa ce a fost doborăt un F-16 impuscat de rachetele antiaeriene siriene

Într-o escaladare majoră la granița de nord a Israelului, Israelul a efectuat un atac pe scară largă împotriva apărării antiaeriene siriene și ținte iraniene în Siria după ce un F-16 Israelian sa prăbușit în timpul operațiunilor de a ataca ținte iraniene în Siria în dimineața devreme de sâmbătă.

Operațiunea, care a fost efectuată de opt avioane israeliene a lovit 12 tinte în Siria, inclusiv bateriile antiaeriene siriene SA5 și SA17 și patru obiective iraniene în apropierea orașului Kiswah, a primei divizi siriene blindate și o parte din acumularea de putere a Republicii Islamice Iran în Siria.

Atacul israelian a fost întâmpinat cu un incendiu antiaerian, activând sirenele în Golan Heights și Galileea Superioară, avertizând locuitorii de eventualele atacuri cu rachete.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IDF Ronen Manelis, mai multe rachete au ajuns în zone deschise în nordul Israelului.

"Iranul și Siria se joacă cu focul", a spus el. "IDF acționează cu hotărâre împotriva intenției atacului iranian-sirian și a încălcării suveranității israeliene". IDF este pregătit pentru o varietate de scenarii și va continua să acționeze atunci când este necesar. "

În dimineața zilei de sâmbătă, o dronă iraniană, care a fost lansată dintr-o bază siriană din deșertul Homs, a fost identificată apropiindu-se de spațiul aerian israelian de către IDF la aproximativ ora 4 dimineața. Odată ce a intrat în Israel, Drona Iraniană a fost interceptată de un elicopter Apache al forțelor aeriene israeliene din apropierea orașului Beit Shean.

"IDF va continua să acționeze împotriva încercărilor de a se infiltra în spațiul aerian israelian și va acționa cu o evitare determinată de orice încălcare a suveranității Israelului".

"Iranul trage regiunea într-o aventură și va plăti prețul."

Ca răspuns, un avion israelian a atacat locul de lansare a dronei de pe teritoriul sirian într-un "atac complicat chirurgical", în care sirienii au tras rachete antiaeriene spre aeronavele israeliene.

"În timpul acțiuni a Forței Aeriene, rachetele antiaeriene siriene au fost trase contra avioanelor Israeliene, iar piloții unuia dintre avioane sau catapultat în timp ce avionul lor a fost atins. Piloții au căzut în Israel și au fost evacuați în spital ", a spus armata.

Mai târziu, armata a clarificat că unul dintre piloți a fost grav rănit, în timp ce celălalt a fost ușor rănit.

IDF nu a putut confirma dacă avionul care sa prăbușit în valea Beit Netofa din Galileea de Jos a fost lovit de rachete antiaeriene sau dacă sa prăbușit din alte motive.

O sursă militară siriană neidentificată a fost citată spunând că Sirienii au atacat mai mult de un avion israelian. Cu toate acestea, IDF a negat acest raport și a confirmat că numai un singur avion a fost deteriorat.

A fost prima dată când Israelul a pierdut o aeronavă într-o situație de luptă din 2006, când un elicopter israelian Yasour (Sikorsky CH-53) a fost doborât în ​​Liban, omorând întreg echipajul, inclusiv prima femeie din flota de elicoptere de transport grele din Israel.
Avión israelí derribado por misiles sirios.
Principalele servicii de informații militare ale Israelului organizează consultări la nivel înalt la sediul din Tel Aviv.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu și membrii cabinetului de securitate au fost informați despre situație, însă până în prezent nu au fost programate întâlniri speciale.

Ministrul Apărării, Avigdor Liberman, sa întâlnit, de asemenea, cu șeful Statului Major al IDF, locotenentul general Gadi Eisenkot și cu alți membri ai echipei de apărare pentru a discuta despre situația de securitate din nord.

Tensiunile asupra graniței nordice a Israelului au crescut în ultimele luni, deoarece Israelul se teme că Iranul se instalează mai profund în Siria, consolidându-și prezența pe granițele Israelului. Contrabanda cu arme sofisticate și construcția unei fabrici de rachete de precizie în Liban pentru Hizballah au fost, de asemenea, o preocupare din ce în ce mai mare pentru Ierusalim.

Joi, forțele regimului Assad au atacat o dronă IDF cu șrapnel care a lovit o casă în satul Druz din Majdal Shams, în Golan Heights.

La începutul săptămânii, sa raportat că Israelul a atacat o bază iraniană la vest de capitala, Damasc. Agenția oficială de știri siriană, SANA, a declarat că avioanele de luptă a Israelului au zburat prin spațiul aerian libanez și au tras mai multe rachete în zona centrului de cercetare Jamraya care vizează o bază iraniană. 

In acel timp mai multe rachete au lovit țintele propuse, multe altele au fost interceptate de apărarea aeriană siriană, în conformitate cu declarațiile prim-ministrului Benjamin Netanyahu. Netanyahu a declarat că atacurile vor continua atunci când „avem informații și fezabilitatea operațională“, a originalului. sursa Noticias de Israel

Comentarii