Turcia și Iordania solicită discuții de pace "serioase" între Israel și palestinieni

Turcia și Iordania solicită discuții de pace "serioase" între Israel și palestinieni


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și regele Abdallah II Foto: Președinția Turciei
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan sa întâlnit cu regele iordan Abdallah al II-lea în Amman.

În timpul vizitei sale în capitala iordaniană, liderul turc a cerut țărilor musulmane să coopereze.

"Noi, în lumea islamică, trăim vremuri grele. În calitate de musulmani, trebuie să menținem solidaritatea în regiune ", a spus Erdogan.

Cei doi lideri au cerut "reluarea unor negocieri serioase și eficiente între Israel și palestinieni pentru a pune capăt conflictului în baza unei soluții cu două state pentru a garanta statul palestinian independent la granițele din iunie 1967 și Ierusalimul de Est drept capitală" .

"Noile negocieri pentru pace trebuie să se desfășoare în conformitate cu un calendar precis și să se bazeze pe rezoluții internaționale", a declarat Erdogan și regele Abdallah.

Discuțiile de pace dintre Israel și palestinieni au fost blocate de la eșecul medierii SUA în 2014.

Ei și-au exprimat, de asemenea, "respingerea fără echivoc a oricărei încercări de a schimba situația juridică și istorică în Moscheea Al Aqsa și orice acțiune unilaterală israeliană care amenință identitatea Ierusalimului de Est".

În palatul Hussein, Erdogan ia spus regelui hașemit că: "Vom continua să susținem rolul Iordanului în păstrarea locurilor sfinte islamice ale Ierusalimului".

Erdogan a declarat că Turcia și Iordania vor continua să colaboreze pentru a se asigura că nu este încălcată sfințenia Moschei Al Aqsa.

Abdallah ia mulțumit lui Erdogan pentru atitudinea sa decisivă în incidentele Moschei Al Aqsa și în sprijinul Iordaniei.

Luna trecută, Israelul a impus noi măsuri de securitate în jurul Muntelui Templului din Ierusalim ca răspuns la uciderea a doi polițiști israelieni în timpul unui atac terorist.

Măsurile, care includ detectori de metale și camerele de luat vederi, au fost întâmpinate cu o nouă violență palestiniană împotriva forțelor de securitate și respingerea măsurilor de către musulmani.

Între timp, șeful programului atomic iranian Ali Akbar Salehi a declarat că Republica Islamică Iran are nevoie doar de cinci zile pentru a-și ridica uraniul îmbogățit la 20%, un nivel la care materialul ar putea fi folosit pentru o armă nucleară.

Salehi a emis aceste declarații ca răspuns la amenințările președintelui american Donald Trump de a-și renegocia sau retrage țara din acordul nuclear din 2015.
sursa : http://aurora-israel.co.il/turquia-y-jordania-reclaman-conversaciones-serias-de-paz-entre-israel-y-los-palestinos/

Comentarii