Cea mai mare Aliyah franceză de vară

Cea mai mare Aliyah franceză de vară 
ilustrare foto Wikipedia
200 evrei francezi sosesc în Israel luni 10 Iulie la bordul unui zbor special al Aliyah (imigrație), organizat de Agenția Evreiască pentru Israel, în asociere cu Ministerul Alyah și al absorbției Imigranților, Keren Hayesod-UIA.

La sosirea pe aeroportul Ben-Gurion, imigranții vor fi primiți de către președintele executiv al Agenției Evreiești pentru Israel, Natan Sharansky, de ministrul Alyah și de absorbție Sofa Landver, de fostul șef rabin al Israelului, de actualul șef-rabin Jerusalén Shlomo Amar, și de președintele Keren Hayesod-UIA Eliezer (Moodi) Sandberg.

Acesta este cel mai mare zbor Aliyah din Franța și din Europa în Israel, în vară, 200 de imigranți vor fi la bordul zborului, inclusiv 74 de copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani. 

Cel mai tânăr imigrant are vârsta de două luni și jumătate, în timp ce cel mai bătrăn este de 92 ani văduv care vine cu fiica lui și soțul ei. Imigranții vor trăi în Natania, Ierusalim, Raanana, Ashdod, Netivot, Tel Aviv, Herzlia și în alte părți ale țării. Mai mulți profesioniști tineri la bord se vor alătura programului Ulpan Etzion de absorbție al Agenției evreiești din Ierusalim.

Comunitatea evreiască Franceză este cea mai mare din Europa și a doua ca mărime din lume in afara Israelului, cu aproape o jumătate de milion de evrei. Imigrația evreiască din franța în Israel a crescut din 2012, astfel depășește recordul de înregistrări ale imigrației din Franța și din țările occidentale, în general. 

Anul 2014 a marcat prima dată în istoria Israelului, prin care mai mult de 1% dintr-o comunitate evreiască din Vest a făcut Aliya într-un an, o realizare care a fost repetată în 2015 cu sosirea unor imigranți, 7800 din Franța. Mai mult de 10% din comunitatea evreiască franceză au emigrat în Israel din 2000, doar jumătate din ultimii cinci ani. 

  • Intoarceți-vă, copii răzvrătiți, zice Yahweh; căci Eu sunt Stăpănul vostru, Eu vă voi lua, pe unul dintr-o cetate, pe doi dintr-o familie, și vă voi aduce înapoi în Sion. (Ier.3:14)
  • Căci vă voi scoate dintre neamuri, vă voi strănge din toate țările și vă voi aduce iarăși în țara voastră. (Ezec.36:24)
  • De aceea, prorocește si spune-le: "Așa vorbește Yahweh Elohim: "Iată, vă voi deschide mormintele, vă voi scoate din mormintele voastre, poporul Meu, si vă voi aduce iarăși în țara lui Israel. (Ezec.37:12)    Shalom Israel !!!

Comentarii