Ambasadorul rus în Israel: Hamas și Hizballah „nu sunt teroriști“

Ambasadorul rus în Israel: Hamas și Hizballah „nu sunt teroriști“

Ambasadorul rus în Israel, Alexander Shein a spus că țara sa nu ia în considerare grupurile islamiste Hamas și Hizballah ca organizații teroriste, deoarece acestea nu au efectuat atacuri pe teritoriul Rusiei sau împotriva intereselor rusești în străinătate.

În timpul unui interviu cu Canalul Israelian de televiziune 9, în limba rusă, ambasadorul a spus: „Noi nu credem că aceste organizații sunt teroriști“, traducerea a transmiterii de către (MEMRI).

Hamas, care controlează Fâșia Gaza, proclamă în mod deschis distrugerea statului evreu și Israel și deja au provocat trei războaie, de cănd au smuls controlul asupra enclavei de coastă de la mișcarea Fatah condusă de președintele palestinian Mahmud Abbas din 2007.

Hizballah, înrădăcinată în Liban, este o organizație șiită sprijinită financiar și militar de Iran și care a avut un razboi devastator cu Israelul în 2006. La începutul acestei luni, Departamentul de Justiție al Statelor Unite a anunțat arestarea a doi agenți Hizballah care au avut planuri pentru atacuri împotriva SUA și ținte israeliene în SUA și Panama.

Ambele grupuri sunt considerate organizații teroriste de către Israel, SUA și Uniunea Europeană.

Ambasadorul Shein a susținut că ambele sunt „organizații radicale, și care uneori aderă la poziții politice extremiste“, dar a explicat că legea rusă definește ca organizații teroriste celor care „realizează acte intenționate de terorism pe teritoriul rus, sau împotriva intereselor rusești -instalați în străinătate, ambasade, birouri sau cetățeni“.

Mai mult de un milion de nativi vorbitori de limbă rusă din fosta Uniune Sovietică trăiesc în Israel.

Shein a respins comparația dintre cele două grupuri cu statul islamic, și a afirmat că lansarea rachetelor de către Hamas asupra orașelor israeliene în timpul războiului din Gaza în 2014, nu a fost terorism „deloc“; deși aceasta a afectat, de asemenea, cetățenii israelieni de origine rusă.

Rusia și Hizballah luptă alături de președintele sirian Bashar Assad, în războiul care răvășește țările arabe vecine. Hamas primește sprijin din partea Iranului, care este, de asemenea, un aliat-cheie al Rusiei în războiul civil sirian. Shalom Israel !!!
sursa Aurora Israel

Comentarii