Șeful militar al Hizballah a fost eliminat în Siria

Șeful militar al Hizballah a fost eliminat în Siria


Comandantul superior al organizației teroriste islamice Hizballah, Mustafa Badreddine, succesorul lui Imad Mughniyeh, a fost ucis într-un atac în Siria, a confirmat grupul siit libanez. 

Aceasta este cea mai mare lovitură dată organizației finanțate și armate de către Iran, din moment ce fostul său șef militar a fost eliminat în 2008.

Badreddine, 55 de ani, a fost unul dintre cei mai mari lideri ai grupului și în conformitate cu guvernul Statelor Unite a fost responsabil pentru operațiunile militare ale Hizballah în Siria, grupul care se luptă să mențină la putere regimul președintelui Bashar Assad.

Hizballah a declarat că Badreddine a murit într-o explozie uriașă la una dintre bazele sale de lângă Aeroportul din Damasc, și a lansat o investigație pentru a determina dacă aceasta a fost cauzată de un atac aerian, un atac cu rachete sau de un bombardament de artilerie. Alți câțiva membri ai Hizballah au fost răniți în explozie.

Initial, canalul de televiziune libanez a raportat că Mayadeen a murit într-un atac israelian; dar mai târziu, o declarație cu privire la Hizballah despre moartea lui nu a menționat Israelul ca autor.

Nu a existat nici un răspuns imediat din partea Israelului, care a atacat aparent ținte ale Hizballah în interiorul Siriei în mai multe rânduri în timpul conflictului din această țară, conflict care durează de cinci ani. "Noi refuzăm să comentăm", a declarat un purtător de cuvânt militar israelian.

Departamentul Trezoreriei a Statelor Unite a impus sancțiuni împotriva lui Badreddine anul trecut, pentru faptul că a fost responsabil pentru operațiuni militare în Siria din 2011, însoțit de un alt lider Hizballah, Sheikh Hassan Nasrallah, în timpul reuniunilor de coordonare strategică cu Assad la Damasc.

Badreddine, cumnatul regretatului comandant militar Hizballah, Imad Mughniyeh, a fost unul dintre cei cinci membri ai Hizballah puși sub acuzare de Tribunalul Special al ONU pentru Liban de asasinarea fostului prim-ministru libanez Rafik al-Hariri în 2005.

El a fost condamnat la moarte în Kuweit pentru rolul său în atacuri cu bombă, în 1983. În 1990, el a evadat din închisoare în Kuweit, când această țară a fost invadată de Irak, sub conducerea lui Saddam Hussein.

De ani de zile, Badreddine a pus la cale operațiuni militare împotriva Israelului din Liban și din străinătate, și a reușit să se sustragă de a fi prins de guvernele arabe și occidentale care operează în secret.

Declarația Trezoreriei SUA, de asemenea, indică faptul că a condus o ofensivă a Hizballah în orașul sirian al Qusayr în 2013 februarie, cu o bătălie crucială în care luptători Hizballah au învins rebelii sirieni într-o zonă din apropierea graniței siriano-libaneze.

Se estimeaza ca aproximativ 1.200 de luptători Hizballah au fost uciși în conflictul sirian. Cifra include infami instigatori Samir Kuntar și Jihadistul Mughniyeh, fiul lui Imad Mughniyeh, care au fost uciși în atacuri israeliene separate anul trecut.

Hizballah acuză Israelul că l/ar fi ucis pe Mughniyeh, care a murit în urma exploziei unei bombe la Damasc, în 2008. Shalom Israel !!!

Comentarii