Principalele grupuri etnice din poporul evreu

Principalele grupuri etnice din poporul evreu
Inchizitia papala din Spania si Portugalia
Ashkenazi: Așchenaz este numele dat în Germania evreilor, Ashkenazi înseamnă "germani", numele care l-au primit evreii din Germania, a căror limbă a fost idiș. In zilele noastre, se foloseste acest termen pentru a descrie evreii din Europa de Est. 

Evreii din Peninsula Iberică, unele regiuni din Italia, Grecia, Turcia, Balcani, Anglia, Olanda și Franța, nu sunt considerati ashkenazi.

Sefarzi: Sefarad este numele ebraic pentru evreii din Spania. Sefard înseamnă "spaniol" în ebraică clasică și este cuvântul pentru evreii din Spania și Portugalia. Evreii Sefarzi au adus contribuții remarcabile la cultura spaniolă, dar au fost alungați în anul 1492. 

Descendenții acestor evrei, au primit numele de sefardies sau sefarzi, indiferent unde în lume s-au născut. Limba lor specifica este latina sau iudeo spaniolă.

Mizrachim sau Edot HaMizrach: Mizrachi sau Mizrachim este numele dat la comunitatea evreiască emigrata din țările Orientului Mijlociu, Irak, Siria, Liban, Egipt, Maroc și alte țări arabe. Termenul corect pentru ei în ebraică este Edot HaMizrach (Comunitățile de Est). Ei au interpretările din preceptele școlilor rabinice ale Babilonului. Sunt evreii din lumea arabă și limba lor este în mare parte, araba.

Teimanimi: acesti evrei provin din Yemen, limba lor este araba, sunt cu pielea mai întunecata, au diferite tradiții și sunt considerati descendenți ai triburilor pierdute ale lui Israel, ca Lemba.

Italkimi: italki este numele de italian, un termen folosit în ebraica modernă, pentru ai descrie pe evreii care trăiau în Italia, de asemenea, numiti Benei Roma. O mare parte din acesti evrei a migrat în Israel în al doilea val al programului de repatriere a evreilor, numit Alyiah. Obiceiurile și ritualurile religioase sunt adoptate de la Ashkenazi și Sefarzi. Comunitatea utilizeaza in special limba italiană, si sunt cunoscuti sub numele Italkian. Shalom Israel!!!

Comentarii