In mijlocul negocierilor intre SUA si Iran, Israel dezvolta opțiuni militare

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a insistat ca seguranta Israelului este o prioritate în cadrul negocierilor cu Iranul despre programul său nuclear controversat.

TEL AVIV - Ca prim-ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu continuă să intre în conflict cu președintele american Barack Obama in legatura cu dezarmarea nucleara al Teheranului. Liderii de securitate de aici lucreaza discret cu omologii lor americani pentru a păstra opțiunile militare credibile ca o extensie de diplomație.

În două săptămâni de la încheierea acordului interimar între Statele Unite și Iran, Netanyahu a intensificat presiunea asupra Washington și alte puteri mondiale pentru a menține sancțiunile economice dure până ce Teheranul va promite să desființeze complet programul său nuclear.

El continuă sa afirme că Israelul nu este legat de acordul de la Geneva și va acționa "pentru a se apăra singur" împotriva amenințării nucleare iraniene.

La o conferință de presă, pe 2 decembrie, la Roma, Netanyahu a reînnoit amenințările implicite cu acțiuni militare, avertizând că sfârșitul sancțiunilor ar "marca sfârșitul posibilitatilor de a ajunge la o soluție pașnică privind sfârșitul programului nuclear militar al Iranului".

In ciuda conflictului, oferta de maret profil a lui Netanyahu de a păstra sancțiunile, Ministrul Apărării din Israel, Moshe Yaalon, Consilierul pentru Securitate Națională Yossi Cohen și planificatorii militari de top finiseaza opțiunile militare pentru lunile următoare.

În ciuda preferinților clare a SUA pentru o soluție diplomatică la amenințarea nucleară, interlocutorii israelieni sunt în căutare de o evaluare comună de optiuni de răspunsuri anticipate al Iranului și o strategie comună completa în cazul unui atac israelian limitat.

Deși conținutul discuțiilor bilaterale vor rămâne secrete, un document lansat pe 3 decembrie de către Institutul pentru Studii de Securitate Națională la Universitatea din Tel Aviv (INSS) ofera indicatiile cele mai detaliate despre dezbaterea în curs de desfășurare. Directorul al INSS, Amos Yadlin, fostul șef de informații militare israeliene, și ratingurile lui Avner Golov, sustin că acțiunea militară preventiva împotriva Iranului e pentru a aprinde un război regional.

Supraestimarea consecințelor acțiunii militare, subminează credibilitatea unei opțiuni militare profesate de Washington, încurajează intransigența iraniana la masa de negocieri și în cele din urmă nu lasa nici o altă acțiune militară pentru a face apel la deraierea amenințarii nucleare iraniane.

"Revizuirea Comuna a Vestului, care oferă un fundal de răspunsuri iraniene și evoluțiile ulterioare, servește ca un excelent instrument pentru a descuraja pe iranieni, subminând amenințarea opțiunii militare, și reduce probabilitatea ca regimul de la Teheran sa fie de acord cu o soluție diplomatică," scriu autorii.

Yadlin și Golov recunosc că un atac asupra Iranului - indiferent de succes - nu poate reține la infinit programa de arme nucleare al Teheranului. "Cu toate acestea, un atac limitat poate aduce numai un prejudiciu de infrastructura nucleară a Iranului, dar salvează regimul lui", ar trebui să fie văzut ca un instrument pentru a promova obiectivul de a împiedica Iranul să achiziționeze arme nucleare prin mijloace diplomatice, în măsura în care este posibil, și nu ca o soluție în sine. "

Autori INSS ofera patru recomandări pentru o strategie diplomatică pe termen lung, care nu se încheie în ziua acțiunii, dar reduce riscul de o acțiune mai amplă a vestului împotriva Iranului, în cazul în care acesta nu arată dorința de a ajunge la o soluție diplomatică care se asigure că nu poate dezvolta capacități militare nucleare. 

Recomandările includ:

" lovitură chirurgicală " în decurs de câteva zile", care vizează prejudiciul maxim al programului de arme nucleare al Iranului, economisind "alte active importante pentru economia iraniană și supraviețuirea regimului "

  Descurajarea Iranului cu represalii masive, care va spori conflictul printr- o amenințare credibilă, conform autorilor," un răspuns iranian poate fi așteptat în orice caz, provocarea este de a limita. "Aceasta se poate face, spun ei, printr-un "răspuns american și israelian, cuprinzător și puternic, care includ, de asemenea, active politice si economice a regimului."

Consolidarea apărarii israeliene - prin avertizare timpurie, proceduri de urgență și o rețea stratificata de sisteme de interceptare antirachetă și focoase - pentru a reduce impactul de atac cu represalii iraniene.

Un plan care sa asigure pastrarea sancțiunilor si a amenințarii militare credibile pentru "a îmbunătăți condițiile pentru a ajunge la un acord diplomatic", care să mentina Teheranul "un număr de ani la distanță" de o bombă nucleară internațională.

Comentarii

  1. Dezbaterile politice isi au rostul lor dar totul se va face conform profetiei care nu poate fi evitata , numai ca partile neisraelite nu iau in calcul profetia ci ei se orienteaza dupa puterea din mina si cred ca vor avea succes datorita aliantei majoritare , dar se inseala , probabil nu cunosc sau au uitat istoria lui israel cum a intervenit YHVH pt ei distrugind paginismul . Vedem pasi de realizare a aliantei anti-israel si vor continua pt a aduce la implinirea profetiei finale .

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Atunci si cei ce se tem de Yahweh au vorbit adesea unul cu altul; Yahweh a luat aminte la lucrul acesta si a ascultat; si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Yahweh si cinstesc Numele Lui.(Maleahi 3)