Istoria Evreilor din TUNISIA

Istoria Evreilor din TUNISIA
Sinagoga Evreiasca incendiata Tunisia 
Primele dovezi documentate despre Evrei care trăiesc în Tunisia sunt înainte de anul 200,după cucerirea arabă din Tunisia în secolul 7, Evreii trăiau în condiții satisfăcătoare, în pofida unor măsuri discriminatorii, referitoare la unele taxe.

În 1948, Comunitatea Evreiasca a ajuns la 105 000 de oameni, 65 de mii traiau doar în Tunis.După  ce Tunisia, si-a câștigat independența în 1956, o serie de decrete Antievreiești au fost promulgate de guvern.

 În 1958, Consiliul Comunității Evreiești din Tunisia a fost eliminat de către guvern, și toate Sinagogile si cimitirele Evreiesti au fost distruse pe motive de "reînnoire urbană."

Odata cu creșterea naționalismului Tunisieni au promovat legi anti-Evreiești, în 1961, au făcut ca un mare număr de Evrei să părăsească țara. Instabilitatea în creștere a făcut ca peste 40 de mii de Evrei Tunisieni au emigrat în Israel,in anul 1967, populația Evreiască a ajuns la 20.000.

În timpul Războiului de Șase Zile, Evreii din Tunisia au fost atacați în tulburările protestelor Arabe, și mai multe sinagogi și magazine au fost incendiate. Guvernul a denunțat violența și a solicitat ca populația Evreiască să ramana in Tunisia, dar, cu toate acestea, nu a interzis să părăsească țara, după aceea, șapte mii de Evrei au emigrat în Franța.

Chiar și în 1982, au existat atacuri asupra Evreilor, în orașe ca Zarzis și Guardane Ben.Astazi Comunitatea Evreiasca Tunisiana numara aproximativ 1.500 de membri: 1.200 in Djerba , iar restul in jurul capitalei.

Comentarii