Israel si Turcia

Israel si Turcia, discutii de reconciliere amânate
Israel si Turcia au convenit să amâne cu două săptămâni negocierile privind compensarea pentru cele nouă victime turcesti ale Flotei Gaza.

Negocierile urmau să înceapă joi si au fost amânate după ce Israelul a primit o cerere în acest sens din partea guvernului Turc, a declarat ziarul Yediot Aharonot.

Ziarul, Israel Hayom a publicat o noua dată pentru începerea discutiilor care vor avea loc in 22 aprilie.

Guvernul de la Ierusalim sustine că, amânarea se datorează unor motive tehnice, prima sursă a adăugat despre procesul de apropiere între cele două tări, după aproape trei ani de dezangajare diplomatica.

Partenerii strategici pe parcursul anilor 1990, si prima parte a anului 2000, relatiile bilaterale au început să devină instabile cu cresterea guvernului Islamist moderat din Turcia, situatia sa înrăutătit în 2008, cu operatiunea împotriva grupării teroriste Hamas, care controlează Fâsia Gaza, si sa agravat in mai 2010, atunci când nouă activisti Islamisti Turci au fost ucisi, în timpul asaltului asupra vasului, Mavi Marmara.

Pe 22 martie, în timpul vizitei în zona a Presedintelui SUA, Barack Obama, prim-ministrul Benjamin Netanyahu, a cerut scuze pentru erorile "operationale" si a regretat pierderea de vieti omenesti, în timpul abordarii navei Turce, într-o convorbire telefonică cu omologul său Turc, Recep Tayyip Erdogan. Ambii lideri au convenit să înceapă un proces, de a restabili relatiile si regresarea ambasadorilor.

Acordul a inclus o compensatie din Israel, pentru un fond umanitar al guvernului Turc, de a distribui bani pentru familiile celor noua morti .

Turcia cere suma de un milion de dolari pentru fiecare dintre morti, în timp ce Israelul oferă 100.000 de dolari.

Oficialii Israelieni s-au plâns Statelor Unite pentru faptul că, Ankara nu-si îndeplineste partea sa din contract, si întârzie revenirea ambasadorului în Israel, la care Secretarul de Stat, John Kerry, a spus ca, Istanbulul nu are nici-o intentie de a impune părtilor un calendar.

Washingtonul consideră că relatiile dintre cei doi aliati, Turcia si Israel, sunt vitale pentru stabilitatea Orientului Mijlociu, după Primăvara Arabă, precum si pentru a aborda programul nuclear al Iranului.  sursa : EFE

Comentarii